- Kategori: Seslendirme
2016 Yılında Seslendirme Trendleri
2016 yılının üçüncü ayını henüz bitirdiğimiz bu günlerde, önümüzdeki aylarda seslendirme sektörünü neler beklediği konusunda kısaca siz okurlarımızı da bilgilendirmek istedik. Gerek iş sahiplerinin, gerekse seslendirme sanatçılarının dikkat etmesi gereken ilginç detaylar var. Önümüzdeki yıllarda da seslendirme sektörünü etkileyecek olan 5 önemli başlığa birlikte göz atalım:
1: Video yapımlar önem kazanıyor
Dijital pazarlamacıların da fikir birliğine vardığı konu şudur ki; video formatı, önümüzdeki süreçte altın değerinde olacak. Bu gelişmenin farkında olan firmalar, video içeriklerine daha çok yatırım yapmaya başlıyorlar. Dolayısıyla içerik pazarlaması sektöründe seslendirme sanatçılarının önemi her geçen gün daha da artıyor. Özet olarak denilebilir ki; hikayeleri profesyonel bir biçimde anlatabilen, görsel mesajlara ses boyutu kazandıran, marka sesi olarak hafızalarda yer eden seslendirme sanatçıları, önümüzdeki süreci yoğun olarak geçirecekler.
2: İş dünyası, “marka sesi”ne ihtiyaç duyuyor!
Elinde mikrofon ile sahnede sunum yapan sanatçıların dönemi neredeyse bitti. 2016 yılı iş dünyası, artık hem müşterilere, hem de şirket personeline eşit mesafede durabilen seslere ihtiyaç duyuyor. İş dünyasında yer alan önemli markalar, otoriter sesler yerine daha ulaşılabilir, içimizden biri gibi izlenim yaratan sesleri tercih ediyorlar.
Bu da şu anlama geliyor: Seslendirme süreci, artık çok daha dikkatle yönetiliyor ve firmalar seçtikleri bir ya da bir kaç sesi markalarıyla ilgili televizyon reklamlarından ürün tanıtımlarına, hatta telefon santral mesajlarına kadar bütün tanıtım çalışmalarında kullanmayı tercih ediyor.
3: Hikaye anlatıcılığı sanatı önemseniyor
Takipçileriyle interaktif iletişim geliştirmek isteyen markalar için hikaye anlatıcılığı önemli bir unsur görevi görüyor. Firmalar, hikayelerini anlatmak için ise bir sese ihtiyaç duyuyorlar. Çünkü bir markayı çağrıştıran hikayeler, hem daha akılda kalıcı oluyor, hem de yarattıkları pozitif etki firmlarca önemseniyor. Artık reklam senaryoları bölüm bölüm hazırlanıyor ve seslendirme sanatçıları en az aktörler kadar rol alıyorlar.
4: Yabancı izleyicilerin sayısı, her geçen gün daha da artıyor
Son dönemlerde dizi filmlerin farklı ülke izleyicilerindeki artış, video oyunları gibi diğer sektörlerde de yaşanıyor. Bu durumda küresel ticaret için yabancı dillerde yapılacak seslendirmelere de ihtiyaç artıyor. Farklı kitlelere ulaşmak isteyen firmalar, bu yıl hem daha çok video yapmak, hem de bu videoları farklı dillere çevirerek etki alanlarını genişletmek eğilimi gösteriyorlar.
5: Ünlüler, kaliteli sesli yapımlarda yer alıyorlar
Sesli çekimler, artık video oyunları için de geçerli olmaya başladı. Dolayısıyla oyunlardaki alt yazılar, yerlerini seslendirme sanatçılarına bırakıyor. Video oyunları sektöründeki büyüme, doğal olarak seslendirme sanatçılarının da konuya yoğunlaşmasına neden oluyor.